Zelengrad ili Sombor – provedite dan u lepom gradu

Zelengrad ili Sombor - županija

Zelengrad ili Sombor? Zašto takvo ime? – Pa zbog bođoša. Drvo bođoš, simbol je Sombora. Gradski oci su u 19 veku rešili da ozelene Sombor. Njihov izbor je pao na “amerikanske trešnje”, kako su tada nazvali bođoš, zbog karakterističnog ploda.Rešiše da ih posade, i posadiše oni bođoše po lepom gradu Somboru. I bođoši su porasli, razvili se i zahvaljujući njima, danas mnoge ulice grada liče na senovite zelene tunele. Somborci tvrde da oni imaju u gradu 120km ulica, a da je dužina njihovog drvoreda 121km!

Zelengrad ili Sombor, Ravangrad, Grad fijakera, Mala Firenca,…

Grad ima puno naziva. I sva mu ta imena odgovaraju. Grad je lep u svako godišnje doba. Da biste zaista doživeli Sombor i upili njegovu lepotu, treba da ga posetite više puta, u različitim periodima godine. Za lepotom drvoreda i cvetnih aleja u gradu, ne zaostaju ni ljudske građevine: Somborska županija, koju ukrašava najveća slika u celoj bivšoj Jugoslaviji, Gradska kuća, Biblioteka, Muzej, crkva Svetog Đorđa, Karmelićanska crkva, Plebanija, crkva Svetog Trojstva, Galerija Milana Konjovića, Somborsko pozorište, skulpture somborskog skulptora Pavla Blesića, u pešačkoj ulici: Laza Kostić, Veljko Petrovic, Ernest Bošnjak. A posetioce ne razočaraju ni specijaliteti, koje predlažu tamošnji restorani.

Zelengrad ili Sombor nekada je bio čuven po svom siru. Bio je to ovčiji sir u kačicama, veoma intezivnog ukusa. Tajnu izrade su majke prenosile na snajke, a ne na kćerke, kako tajnu ne bi odnele u tuđu kuću, prilikom udaje. To je bio jedini sir iz ovog regiona, dovoljno autohton, da bude priznat od strane Svetske mlekarske asocijacije. Taj sir, više nije somborski favorit. Danas se oni ponose svojom “krompiračom“. Ređaju: isečen krompir, luk sečen na rebarca, suve kobasice, suva rebra, a na kraju idu režnjevi debele mesnate slanine. Preko se pospe malo tucane paprike i zalije vodom i mašću. I onda lagano krčka u rerni. Probajte to u Somboru. A kada se uz to dodaju dobra vina. Samo mogu reći – prijatno!

Agencija Jungman vas vodi na festival vina i suvomesnatih proizvoda Ravangrad wine fest, u Somboru.

O Jungman Travel-u
Meni
Najtraženije
Call Now ButtonKlikni da pozoveš