Meandri Zapadne Morave, Ovčar banja i Sveta gora

Comment are off

Meandri Zapadne Morave imaju magičnu lepotu, koja privlači sve više ljudi. Pogled na njih spada u nešto najlepše, što se može videti. Toliko je očaravajući, da poželite da ste ptica, pa da sa svih strana i svim čulima upijete taj raj na zemlji i sačuvate ga trajno u svom srcu i sećanju.

Postoji nekoliko vidikovaca na planinama Ovčar i Кablar, odakle se može uživati u pogledu na taj predeo izuzetnih odlika. Svaki od vidikovaca pruža drugačiju i nezaboravnu sliku na meandre Zapadne Morave. Svi su pristupačni za planare, ali ne i za obične turiste. Raduje što je konačno, vidikovac na Кablaru, dostupan turistima. Put do tamo je uzak, ali je prohodan i asfaltiran, sa uređenim parkingom na kraju puta. Od parkinga se ide peške, uzbrdo, još oko 20-ak minuta (oko 800 metara) šumskim putem. Staza nije preterano zahtevna i nagrada, koja vas čeka na kraju, vredna je svakog truda. Кada stignete na vidikovac, pred vama će se otkriti prava čarolija od pogleda na meandre Zapadne Morave, planinu Ovčar i druge okolne planine.

Zapadna Morava je u klisuri, snagom svoje vode, izvajala nezaboravni prizor. Oduševljenje posetilaca dopunjije i pogled na planinu Ovčar. Ona se pred zadivljenim pogledima, isprečila u celini i svoj svojoj lepoti. Da li ste nekada videli celu planinu, od podnožja pa sve do vrha? Upravo tu sliku imate kada pogledate sa Кablara na Ovčar. Obrasla bujnom šumom, planina Ovčar izgleda kao da je nacrtana u tom božanskom prostoru između reke i neba.

Ovčar banja

Banja je još jedan od bisera Ovčarsko-Кablarske klisure. Smeštena je u srcu klisure, na ušću prelepog Banjskog potoka u Zapadnu Moravu. U banji postoji specijalna ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Banja lek“. Pored nje, tu su i dva hotela, kao i nekoliko apartmana u privatnom sektoru. Zatvoreni i otvoreni bazen sa toplom termalnom vodom u hotelu Кablar, mogu koristi svi gosti banje. U samom centru, nalazi se i Prirodnjački centar. U njemu je, na odličan način, prikazana fauna tog predela.

Srpska sveta gora

U Ovčarsko-Кablarskoj klisuri je na malom prostoru skoncentrisano deset manastira iz srednjeg veka poznatih kao “Srpska Sveta Gora”. Oni čuvaju naše vredno kulturno-istorijsko nasleđe. U samoj Ovčar banji nalazi se tri manastira: Blagoveštenje, Nikolje i Preobraženje, dok su ostali rasuti na šumovitim padinama Ovčara i Кablara, sa lepim vidikom na jezero Međuvršje i neverovatne meandre Zapadne Morave.

Photo, tekst: Jungman travel, Snežana Lukić. Sva prava zadržana.

O Jungman Travel-u
Meni
Najtraženije
Klikni da pozoveš