Vrnjačka banja – kraljica srpskih banja

Vrnjačka banja – izvor zdravlja

Vrnjačka banja je danas čarobno mesto za odmor i opuštanje. Takođe, čuva ona i spomenike prošlih dana, održavajući svoju blistavu epohu i nudeći savršenu relaksaciju.
Ja sam tipična stanovnica velikog grada. I naravno, imam više sitnih problema, zbog kojih nema smisla da se ide lekaru. A i kada odem, čujem: “Za svoj uzrast, Vi ste veoma zdravi”. A ipak, tu me probode, onde žigne. Mora se nešto preduzimati. I zaključila sam da je prava odluka – otići par dana u Vrnjačku banju.

Vrnjačka banja je upravo za one kao što sam ja. Njeni termalni izvori pomažu kod najšire lepeze problema, a najveći uticaj imaju na sistem organa za varenje, šećernu bolest i stres.

Istorijat Vrnjačke banje

Istorijat banje je dug. Koristili su je svi narodi, koji su boravili na ovim prostorima, a današnja lepotica se pojavila sredinom 19. veka, u vreme Obrenovića. Vrnjačka banja ima 7 izvora. Najpopularniji je izvor “Topla voda“, čija je temperatura ista kao temperatura ljudskog tela. Čarima banjske vode nije odolela ni druga naša dinastija, pa je svoj doprinos razvoju Vrnjačke banje dao i kralj Aleksandar Karađorđević. Sa njima se utrkuju moderni bogataši i u banji su nikli lepi, komforni, novi hoteli, različitog ranga.

Posetioci Vrnjačke banje

U Vrnjačku banju dolaze da se odmore, opuste i leče razni ljudi. Ima bogatih, ima prosečnih, ima umetnika, a ima i vesele omladine i studenata. Smeštaju se u različite hotele i vile, a za sve njih, lekovite procedure propisuju lekari Specijalne bolnice – hotela Merkur. Oni preporučuju da se u termalnoj vodi boravi ne duže od 20 minuta i upravo toliko traje jedan ciklus vodene masaže u bazenu. A posle masaže u bazenu, uživala sam u toplim kamenim ležaljkama oko pola sata, da bih opet uskočila u bazen na 20 minuta. Posle takve zabave od oko 2,5 sata, bila sam k’o nova.

I onda sam se uputila u dugu šetnju po parku Vrnjačke banje, kroz senke drveća, pored Vrnjačkog potoka. Majsko nedeljno popodne se lenjo razvlačilo pored potoka, od koga se osećala svežina. Zaneta lepotom oko sebe, nisam ni primetila da mi u susret ide grupa i neko poznato, nasmejano lice. Bio je to vodič agencije Jungman, sa grupom turista na lepom vikend putovanju “Đavolja varoš i Kopaonik“. Posle degustacije vina u vinariji Nika u Aleksandrovcu, bili su svi nasmejani, veseli i raspoloženi za najbolji sladoled u Vrnjačkoj banji.:)

Photo, tekst: Jungman travel, Snežana Lukić. Sva prava zadržana. Zabranjeno je neovlašćeno kopiranje i korišćenje fotografija.

O Jungman Travel-u
Meni
Najtraženije
Klikni da pozoveš