Medijana – rimska carska palata

Medijana (lat. Mediana) je rimska carska palata u Nišu.

Građevina je građena u stilu rimske kuće, kakve su posedovali rimski velikoposednici. Njeni podovi su ukrašeni prelepim mozaicima, što rečito svedoči da su u njoj boravili rimski vladari i njihovi velikodostojnici. Mozaici su otkriveni, tako da posetioci mogu da uživaju u njihovoj raskošnoj lepoti.

Medijana je i podsećanje na jednog od najvećih rimskih careva – Konstantina Velikog. Konstantin se rodio u gradu Nišu (lat. Naisus) u trećem veku naše ere. Posle proglašenja za cara, veličanstveno je ukrasio grad, što saznajemo iz istorijskih izvora. Posle Konstantina Velikog, rimsku carsku palatu Medijanu, koristili su i drugi rimski carevi i velikodostojnici, sve dok je 441. godine nisu razorili Goti.

Ova palata i danas impresionira posetioce graditeljskim umećem rimskih majstora. Zadivljuje i nivo komfora rimske carske palate Medijane. Ispod raskošnih mozaičkih podova, posetioci mogu da vide izuzetan sistem podnog grejanja. Takođe, carska palata je imala hladnu i toplu vodu. I danas postoje cevi rimskog vodovoda, kojim je voda stizala u Medijanu. Sa obližnjeg brda dovodili su u carsku palatu Medijanu hladnu vodu. Cevi za toplu vodu išle su iz Niške banje, koja se nalazi u predgrađu grada Niša.

Carska palata Medijana – obrazac bogate rimske kuće

Palata predstavlja kompleks od više građevina, sagrađenih na levoj obali reke Nišave. Osim što je služila kao rezidencija vladarima, bila je i veliko poljoprivredno gazdinstvo. Kompleks se izgrađen pokraj puta koji je od Naisa vodio ka istoku, prema Serdici (Sofiji) i dalje prema Konstantinopolisu (Istanbulu). O ovakvim palata u rimskom carstvu brinuli su se ljudi, koji su imali odlične veze sa vladarem. Istorijski izvori svedoče da je carsku palatu Medijanu gradio i o njoj se brinuo bliski prijatelj Konstantina Velikog, izvesni Remetalk (lat. Roimetalkes). Naravno, carska palata je posedovala i terme, čiji su ostaci otkopani i mogu da se vide. Oko palate je bio bogato uređen vrt, a na njegovim krajevima su bile pomoćne zgrade: žitnica, ostave, vinski podrumi,…

Sa površinom od 40 hektara Medijana je među najznačajnijim arheološkim lokalitetima u Srbiji. Ona je dugo vremena bila zatvorena zbog različitih iskopavanja i konzervacija, a danas je ponovo dostupna, sa uređenim pristupnim stazama. Pogled na ostatke rimske carske palate raduje oči posetioca svojim skladom, očuvanim bojama i lepotom kompozicije mozaika.

A kada obiđete Medijanu, možete da se prošetate do Kuršumlije gde se nalazi bazilika iz vizantijskog perioda, a da zatim posetite i Đavolju varoš u neposrednoj blizini.

Tekst: Snežana Lukić – turistički vodič

Photo: Jungman travel, Snežana Lukić. Sva prava zadržana. Zabranjeno je neovlašćeno kopiranje i korišćenje fotografija.

O Jungman Travel-u
Meni
Najtraženije
Call Now ButtonKlikni da pozoveš