Istra

Istra - Pula Forum: Avgustov hram i Gradska kuća

Istra je najveće poluostrvo u Jadranskom moru. Najveći deo poluostrva nalazi se u današnjoj državi Hrvatskoj, a manji delovi su u Sloveniji i Italiji. Poluostrvo okružuju dva velika zaliva: Tršćanski zaliv sa severozapada i Kvarner sa istoka. Glavni grad Istre je Pula, sa oko 60.000 stanovnika. Manja mesta, koja su popularna među turistima, imaju od 5.000 do 12.000 stanovnika, i to su: Rovinj, Labin, Opatija, Pazin, Poreč, Umag. Na jadranskog obali, odmah pored poluostrva Istra, nalazi se grad Rijeka. Rijeka ima duplo više stanovnika od Pule i predstavlja regionalni centar.

Reljef i popularne poljoprivredne kulture u Istri

Turiste privlače, lepi pejzaži i prekrasne plaže, kao i stari gradići sa tragovima venecijanske arhitekture u Istri. Voda u moru je kristalno čista, a poluostrvo je bogato malim zalivima i interesantnim plažicama. Reljef poluostrva je brdovito-planinski i trećinu terena prekrivaju šume. U delovima, gde je obradivo zemljište, rastu vinogradi i čitave šume maslina. Vino i maslinovo ulje spadaju u najpopularnije proizvode, koje posetioci žele da ponesu iz Istre.

Plaže i more u Istri

Istarska rivijera ima dugačku obalu, sa uvalama i pristaništima, kao i zanimljivim plažama. Posebno je Istra poznata po veštačkim plažama – betonskim platformama, a prirodne plaže su kamene. Većina plaža ima kategoriju “plave zastave” za čistoću obale i mora. Plaže su dobro opremljene. Postoje svlačionice, toaleti, tuševi, kafei i restorani u blizini. Na mestima gde su plaže betonske platforme, postoje stepenice, kojima se kupači, sa tih platformi, spuštaju u more. Dno je kameno. Pošto je voda čista, na kamenju ima dosta morskih ježeva, pa kupači uglavnom ulaze u more obuveni u specijalne patike. 

Poluostrvo Istra ima veliki izletnički potencijal. Turisti svaki dan mogu ići do drugog mesta i otkrivati lepote poluostrva Istra.

Znamenitosti Pule

Amfiteatar ili Arena – U najvećem gradu poluostrva, u Puli, svakako treba videti Amfiteatar, koji su Rimljani izgradili u I veku naše ere. On je prilično očuvan. Visina arene ne skoro 30 metara i mogla je da primi preko 20.000 gledalaca. Uvek je bila u upotrebi: kao poprište za borbu gladijatora, kao pozorišna scena, kao festivalski prostor, a danas u noj gomile turista svakodnevno škljocaju svojim fotoaparatima i telefonima.

Forum

Trg Forum je mesto gde su se nekada stari Rimljani okupljali, razmatrali tekuće probleme i donosili odluke. To je bio, i ostao, centralni gradski trg u Puli. Na njemu se i danas održavaju svi važni gradski događaji.

Avgustov hram – Pulski Forum okružuju zanimljive zgrade, među kojima se najviše izdvaja hram, ukrašen raskošnom kolonadom stubova. Izgrađen je na prelazu iz stare u novu eru i posvećen sećanju na rimskog imperatora Avgusta. Tokom istorije, hram je korišćen na razne načine. Prvo je bio mnogobožački hram, pa vizantijska crkva, zatim skladište pšenice, pa na kraju muzej. Danas je on obnovljen i unutra čuva gradske skulpture i obrasce kamenih ploča, korišćenih u gradu.

Gradska kuća – zgrada gradske uprave, na trgu Forum. Na zgradi se vide uticaji nekoliko arhitektonskih stilova, jer je zdanje tokom vremena obnavljano. Na prelazu iz stare u novu eru, tu je bio hram, posvećen boginji Dijani. Tokom vremena, zgradu je počela da koristi gradska uprava, za svoju administraciju. Današnje zdanje potiče iz 13-og veka, ali na njemu se vide kameni delovi prvobitnog hrama.

Zlatna vrata ili Slavoluk Sergijevaca

Vrata su visoka 8 metara i imaju dva naziva. Sergijevci su familija, čiji su članovi zauzimali visoke položaje, u I veku naše ere. Slavoluk ima korintske stubove. Na njemu su uklesana imena dva brata (Lucije i Gaj) i sestre (Salvija Postuma) iz familije Sergije, koja je finansirala izgradnju. Teško je zamisliti, koliko je ljudi prošlo kroz ova vrata, za dve hiljade godina njihovog postojanja.

Tvrđava Kaštel

Tvrđava se nalazi na brdu, iznad centra Pule. Kaštel je izgrađen u 17-om veku. Izgradili su ga Venecijanci, da bi kontrolisali Jadran. Tvrđava je u obliku zvezde i štitila je grad u slučaju napada. Danas je to muzej, pod otvorenim nebom.

Akvarijum

U zidinama tvrđave Verudela, nalazi se privatni akvarijum. Tvrđava Verudela je obalska tvrđava i bila je deo odbrambenog sistema poluostrva Istra, iz vremana Austrougarske. Građena je krajem 19-og veka i u njoj je bilo 120 vojnika. Umesto vojnika, danas se u tvrđavi-akvarijumu smestilo oko 250 vrsta životinja, koje žive u slanoj i slatkoj vodi. Posebnu pažnju privlače ajkule, čiji je akvarijum u bivšem atrijumu tvrđave.

Krenite sa agencijom Jungman na putovanje u Istru:

Istra Nova Godina Istra Dan zaljubljenih Istra i Brioni Prvi Maj Istra – Rovinj i Trst, proleće/leto 2024.
Istra i Brioni u avgustu Istra: Brioni, Pula, Rovinj, Opatija – jesen Istra Dan primirja

 

 

O Jungman Travel-u
Meni
Najtraženije
Call Now ButtonKlikni da pozoveš