Planina Rtanj – nerešena misterija

U istočnoj Srbiji, u blizini Sokobanje, uzdiže se čudesna planina Rtanj (1560 m). Kao deo krečnjačkog masiva Karpatsko-balkanskog planinskog sistema, poznata po škriljcima iz paleozoika i peščaru. Obiluje podzemnim izvorima, jamama i pećinama. Prema čuvenom srpskom geografu Jovanu Cvijiću (1865–1927), Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji. Mi se potpuno slažemo sa našim naučnikom.

planina Rtanj u zimskom periodu

Zapravo, planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Za avanturiste, penjače, travare, ali i ufologe i alternativce raznih vrsta, počev od onih koji zagovaraju povratak prirodi i zdravom načinu života. A tu su i istraživači neobjašnjivih pojava kao što su, sada već legendarne, vatrene lopte na nebu iznad vrha Šiljak. Ima i onih, koji veruju u isceliteljsku moć planine.. Utisak koji mi imamo je da je ovaj biser prirode koji imamo nepravedno zapostavljen na turističkoj mapi Srbije.

Srpska piramida

2012. godine kada je trebala da bude apokalipsa i smak sveta, planina Rtanj je postala poznata i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decembru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična “srpska piramida”.

 

Mesto Rtanj je zapravo rudarsko naselje, bogato starim kućicama i manjim zgradama u kojima su nekada živeli rudari. I upravo su možda oni znali tajnu piramide, ali odlučili da je sačuvaju za sebe. Misteriju su prepustili novim, radoznalim istraživačima, geolozima, speleolozima, antropolozima ili baš vama, slučajnom prolazniku. No, misterija ili ne, mesto je svakako bogato rudnikom kamenog uglja, a samo naselje je osnovala porodica Samuila Minha 1902. godine.

Da li vi verujete da je planina Rtanj piramida?

Izvor: benu.rs i soko-banja.org
Slike CanvaPro/GettyImages

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA :
italy-icon italy-icon

 

 

 

O Jungman Travel-u
Meni
Najtraženije
Call Now ButtonKlikni da pozoveš