Italija zemlja skijanja – Od Sicilije do Alpa

Zimski sportovi u Italiji
Gde na skijanje i snouboarding

Alpsko skijanje

Ova zemlja ima preko 2,5 miliona skijaša, kojima se svake godine pridruže milioni stranih posetilaca iz celog sveta. I alpisko skijanje (Sci Alpino ili gle SCI) i nordijsko skijanje (Sci di fondo) su dobro zastupljena u Italiji (većina dki centara omogućava uslove za oba tipa aktivnosti), iako je alpsko skijanje je mnogo popularnije.

Potvrdu činjenice da Italija ima neke od najboljih skijališta u Evropi je i da je svake godine domaćin srednje faze Svetskog ski kupa.

Najpoznatiji ski centri su u Alpima, udobno smešteni blizu severnih gradova: Milana, Torina i Djenove. Međutim, skijanje je moguće i lokalno ako živite u Rimu, Firenci i Napulju na manjim (i jeftinijijim) odmaralištima na Appeninima, npe u oblasti Abruzo, blizu Peskare i Rima(u odmaralištima, kao što su Campo Felice i Roccardo), pa čak i na Siciliji, gde možete skijati na planini Etna, poznatoj po aktivnom vulkanu!

Za bordere najbolji centar u oblasti Rima je „Campo Imperatore“ (L’Akuila).

Najjužnije skijanje u Italiji je na Siciliji na planini Etna, koja se uzdiže na preko 2,600m. Kratka sezona uglavnom traje od januara do kraja marta, ali je oblast je postala popularna u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući svojim jedinstvenim vidikovcima i predlima koji se vide tokom skijanja. Popularnost je velika i zato što nema gužve, ai i cene su niske (cena dnevnog ski pasa je samo oko 20 €). Za sada Etna ima devet liftova koje sa južne i severoistočne strane planine. Vulkanska prašina vulkana Etna redovno dovodi do pojave „crnog snega“, ali to ne uzrokuje zaustavljanje skijanja, naprotiv, efekat je više nego interesantan. Sicilijanske plaže su samo 45 minuta vožnje automobilom, tako da je moguće da uživati u skijanju i kupanju u moru u istom danu.

Skijaška sezona obično traje od decembra do kraja marta, iako na većim visinama i u dobrim godinama može trajati i duže.

Ipak najboje skijanje u Italiji je ipak u Alpima.

Italijanski alpski ski centri su raspoređeni u velikom broju različitih geografskih područja, od kojih svaki ima široke mreže međusobno povezanih centara. Glavne oblasti uključuju Dolomiti (Super ski) u regijama Trentino-Alto Adiđe ili ako pitate Austrijance u Južnom Tirolu i Veneto-Friuliu. Tu je i čuveni Mlečni Put (Via Lattea) u zapadnim Alpima, i Aosta (Valle d’Aosta) i Lombardija na severu.

Na istoku, područje Dolomiti Superski je najveća ski regija u svetu i uključuje mnoga poznata zimovališta – Kampitelo Mateze (Campitello Matese), Kanazei (Canazei), Kortina d Ampeco (Cortina d’Ampezzo) i Selva. Ove ogromne i zadivljujuće planine obuhvataju preko 40 skijališta, oko 450 ski liftova, neverovatnih 1,200km staze koje odgovaraju svim tipovima skijaša.

Svim liftovima u regiji može da se pristupi sa jedinstvenom ski kartom. Veoma je neobična alpska ski tura u Dolomitima na čak 77km staza koja se zove Krug Velikog rata (Giro della Grande Guerra), koji vodi skijaša među spektakularne vrhove Trentina, Alto Adiđe i Veneta, i istražuje neke od glavnih bojnih polja Prvog svetskog rata gde su se borile italijanskie nemačke i austrijske vojske. Mapa trase je dostupna u turističkim biroima omogućavajući skijašima da se sami skijaju duž trase, koja nikada ne prelazi crvenu (srednju) težinu.

U Lombardiji, na severu Italije, glavni centri uključuju Bormio, Livinjo, Madesimo, San Simeone (dobar za početnike) i Ponte di Lenjo (jedan od italijanskih najviših ski centara).

Ponte di Lenjo je interesantan jer na jednom mest ima sve što neko od skijaša može da voli. Pored prolaza Tonale nalaze se staze bez ikakve vegetacije, široke i osučnane, što posebno pogoduje novopečenim skijačima, sa duge strane tu je greben na kome se nalati veliki broj staza koje prolaze kroy listopadne i četinarske šume, sličano kao, recimo, na Kopaoniku(samo mnogo veće).
To , naravno nije sve. Iznad čitavog skijališta dominira glečer Presena, od koga polazi jedna od najdužih staza u Italiji, duga 5,7 kilometara. Sve taze su uvezane u jedinstveni sistem žičara, a moguć je smeštaj u čak tri mesta – Ponte di Lenju, Temuu i Paso Tonaleu.

Dalje na zapad su Mlečni put i Aosta.

Mlečni put, blizu francuske granice, čine je na skijališta Klavijer (Claveire), Sauze d’Oulx (pa čitajte kako vam drago!) i najpoznatiji Sestriere. Ima preko 200km staza i vezu sa francjeuskim skijalištem na drugoj strani planine. Dolina Aosta se nalazi na severozapadu Italije, ide od Mon Blan tunela ka Torinu, gde glavni centri uključuju Ćervino, Kurmajer i La Tule, među najmodernijim i skup u Italiji.

Ćervino je povezan sa čuvenim švajcarskim odmaralištem Cermat (Zermatt), od Kurmajera možete odksijati u poznati Vale Blanš (tik do Chamonija u Francuskoj), dok se La Tule graniči sa francuskim ski područjem La Rosijer i isa njim ima jedinstveni ski pas.

U Italiji se može skijati u većem delu godine na glečerima, Marmolada u Dolomitima, Monte Bianko (Mont Blanc) i Monte Ćervino (Matterhorn) u dolini Aosta.

U svako slučaju teško je naći mane skijanju u italiji, pogotovo kada je u pitanju rekreativno skijanje. A za razliku od Francuske i Austrije, ovde će vas, ukupno uzevđi, sigurno toplije i iskreno ljubaz no dočekati…

O Jungman Travel-u
Meni
Najtraženije
Call Now ButtonKlikni da pozoveš