Nerešena misterija planine Rtanj

U istočnoj Srbiji, u blizini Sokobanje, uzdiže se čudesna planina Rtanj (1560 m). Kao deo krečnjačkog masiva Karpatsko-balkanskog planinskog sistema, poznata po škriljcima iz paleozoika i peščaru, kao i po podzemnim izvorima, jamama i pećinama. Prema čuvenom srpskom geografu Jovanu Cvijiću (1865–1927), Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji, a mi se potpuno slažemo sa našim naučnikom.

Zapravo, Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov, za avanturiste, penjače, travare, ali i ufologe i alternativce raznih vrsta, počev od onih koji zagovaraju povratak prirodi i zdravom načinu života, preko istraživača neobjašnjivih pojava kao što su, sada već legendarne, vatrene lopte na nebu iznad vrha Šiljak, do onih koji veruju u isceliteljsku moć planine.. Utisak koji mi imamo je da je ovaj biser prirode koji imamo nepravedno zapostavljen na turističkoj mapi Srbije.

2012. godine kada je trebala da bude apokalipsa i smak sveta, Rtanj je postao poznat i van granica Srbije. Veliki broj stranih medija je tada objavio da će planina Rtanj biti jedna od retkih u svetu koju će apokalipsa zaobići. U decembru 2012 veliki broj stranih državljana potražilo je spas od apokalipse u naselju Rtanj i okolnim selima koja se nalaze u podnožju samog Rtnja. Apokalipsa je i te godine izostala, ali je Rtanj postao poznat širom sveta kao mistična “srpska piramida”.

Mesto Rtanj je zapravo rudarsko naselje, bogato starim kućicama i manjim zgradama u kojima su nekada živeli rudari. I upravo su možda oni znali tajnu piramide, ali odlučili da je sačuvaju za sebe i prepuste misteriju novim radoznalim istraživačima, bilo geolozima, speleolozima, antropolozima ili baš vama, slučajnom prolazniku. No, misterija ili ne, mesto je svakako bogato rudnikom kamenog uglja, a samo naselje je osnovala porodica Samuila Minha 1902. godine.

Da li vi verujete da je Rtanj piramida?

Izvor: benu.rs i soko-banja.org
Slike CanvaPro/GettyImages

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA :
italy-icon italy-icon

Meni
Najtraženije
Call Now ButtonKlikni da pozoveš